Actualitat

19 jul.

El Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport d’EUSES Terres de l’Ebre et dóna l’oportunitat de formar-te amb el professor Marc Madruga, un autèntic expert en readaptació esportiva

La readaptació esportiva és la fase que uneix el tractament terapèutic amb la tornada a la competició, amb l’objectiu d’aconseguir que l’esportista torni a competir de la manera més eficient i segura possible. En aquest context, la figura del readaptador esportiu està assolint un gran auge dins el col·lectiu de l’àrea mèdica en els diferents clubs i centres de recuperació de lesions. El mètode de treball emprat en tot aquest procés és clau per garantir l’èxit de la rehabilitació d’una lesió i la tornada a l’activitat esportiva amb plenes garanties. Afortunadament, a EUSES Terres de l’Ebre, comptem amb un expert de primer nivell en l’àmbit de la readaptació esportiva, el professor Marc Madruga, Doctorand al programa “Exercici físic i salut” (Universitat de Girona) i membre del grup de recerca Physical Activity and Sport Research (PHAS).

En paraules de Madruga: ‘la readaptació és el procés, en el qual, mitjançant diferents actuacions de cada professional es recupera a qualsevol persona que ha patit una lesió esportiva, domiciliària o professional’. En aquest sentit, la figura del readaptador, ja sigui des del vessant del fisioterapeuta -en fases de guariment biològic, recuperació funcional- o des de les Ciències de l’Activitat Física i l’Esport -en les fases de guariment biològic fins al retorn a la competició- té un paper important en la recuperació d’aquelles estructures lesionades i a l’hora d’establir un pla d’entrenament d’evitació de l’estructura lesionada, pel manteniment de l’estat físic del pacient.

El professor Madruga, tant a la seva tasca d’investigador com a la seva tesi doctoral, se centra en l’estudi de les asimetries funcionals per a la detecció de possibles factors de risc de lesió en l’esportista; especialitzant-se en el control neuromuscular i en la coordinació. Per això, com a expert, afirma que actualment, el treball actiu per a la recuperació de lesions està assolint molta importància per part del sector mèdic i esportiu, ja que, l’evidència científica mostra els efectes positius d’aquests tipus de treballs realitzats per un readaptador.

En aquesta línia, Marc Madruga assenyala que els pilars essencials del treball d’un readaptador són principalment:  el control neuromuscular, la coordinació, la força, l’equilibri; així com, tenir molt present els principis de l’entrenament, en relació als principis d’individualització, ja que, s’ha d’entendre cada lesió com a única per a cada pacient.

En definitiva, els beneficis que aporta aquest professional en el procés de curació d’una lesió són molt importants; doncs, afavorirà que el pacient pugui establir el seu ‘return to play’, realitzant un procés individualitzat i planificat; valorant, en tot moment, l’estat de l’esportista o el pacient. Des d’aquesta àrea, també s’estableix el treball de postrecuperació per prevenir una recidiva.

Sens dubte, comptar amb professionals de la talla de Marc Madruga, garanteix que els alumnes del Grau en CAFE i del Grau en Fisioteràpia d’EUSES-URV adquireixin els coneixements bàsics en relació a la incidència lesiva en l’esport; la fisiopatologia de les lesions o les característiques d’aquestes, al mateix temps, que reben formació en la prescripció de treball actiu per a la recuperació de lesions, mitjançant la recerca bibliogràfica, anàlisi de l’evidència científica, sessions, tallers de treball i pràctiques. Per tant, els alumnes aprenen a integrar els coneixements d’altres àrees de coneixement com: fisiologia, biomecànica, anatomia, teoria de l’entrenament, bases d’aspectes psicològics, entre altres.

Finalment, cal dir que el professor, Marc Madruga combina la docència amb la pràctica professional. Ha estat entrenador d’handbol de llarga experiència, sent Director Tècnic de la Federació Valenciana d’Handbol i actualment, treballa com a readaptador i preparador físic a ReSport Clínic a Barcelona.

Forma’t amb professionals de primer nivell; estudiant el Grau en CAFE a EUSES Terres de l’Ebre.