Actualitat

21 febr.

EUSES crea el projecte SAC a un model d’assistència al ciutadà

El passat dimecres 15 de febrer vam tenir l’oportunitat de veure a l’Ebre Notícies una entrevista a Jordi Casadó, director del Grau de Fisioteràpia, Tània Perales i Jordi Castellano, fisioterapeutes on explicaven en què consisteix el projecte SAC.

Tant l’Ajuntament de Tortosa com l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES) han signat un conveni que permet als alumnes d’últims cursos prestar serveis fisioterapèutics a les persones de la ciutat.

Jordi Casadó, director i professor d’EUSES, explica que aquest servei va dirigit a persones d’una certa edat que a causa de problemes econòmics no poder tenir accés a un servei sanitari públic. També, va dirigit a pacients amb alguna afectació crònica que a vegades queden descartats d’aquests serveis.

Inicialment el projecte SAC va dirigit a gent gran, però no es descarta que més endavant participi gent adulta amb diferents tipus d’afectacions i que necessita una atenció continuada.

Les persones receptores d’aquest servei poden anar a sol·licitar-lo als serveis socials de l’Ajuntament, un cop apuntats aquests serveis socials s’encarreguen de fer una selecció inicial per poder decidir si encaixa en el perfil de pacient a qui va dirigit el projecte. Aquestes persones solen tenir problemes com lumbàlgia, dolors articulars, pròtesis, entre altres.

Un cop l’Ajuntament ha fet la selecció inicial remet als pacients a EUSES, on la universitat s’encarrega de triar aquelles persones que podran fer ús d’aquesta iniciativa.

Aquest projecte consta de dues fases, la primera setmana es fa una valoració fisioterapèutica i la segona setmana es comença el tractament.

EUSES aposta per un model de tractament manual, ja que, pensa que és la millor forma de treballar sobre la persona, evitant màquines. D’aquesta manera, l’alumne acaba fent pràctica presencial i manual directament amb el pacient, l’anomentat learning by doing.

En aquest moment, es troben en la segona setmana i els resultats són molt satisfactoris per part dels pacients tractats, doncs comencen a notar millores. De moment, han començat amb un model petit on participen 4 alumnes que estan tutelats per dos fisioterapeutes d’EUSES. Però, s’espera que l’any vinent augmentin el nombre d’estudiants i d’intervencions.

El Patronat de Tortosa ha cedit part de les seves instal·lacions a la universitat per fer els tractaments i com està situat al centre de la població, els pacients els resulta fàcil anar.

Aquest model d’assistència al ciutadà crea una relació entre la ciutat i la universitat, on les dues parts es beneficien. A més, els alumnes poden practicar directament amb l’usuari.