Actualitat

21 jul.

Èxit de la primera edició del SAC a EUSES Terres de l’Ebre. Coneix l’opinió dels seus protagonistes: els professors, els alumnes i els pacients

L’Escola Universitària de la Salut i l’Esport (EUSES-URV) ha implementat amb èxit la primera edició del Servei d’Actuació Clínica (SAC), durant el qual, una setzena de pacients s’han posat en mans dels estudiants del Grau en Fisioteràpia del Campus de Terres de l’Ebre, tutoritzats pels fisioterapeutes, Jordi Castellano i Tània Perales. El SAC ofereix un servei de fisioteràpia gratuït a pacients amb pocs recursos econòmics i alhora, dóna l’oportunitat als estudiants de fer pràctiques amb pacients reals. Aquest projecte ha estat possible, gràcies a la col·laboració entre l’Ajuntament de Tortosa, els Serveis Socials i els Centres d’Atenció Primària amb EUSES-URV. Ara bé, per conèixer la seva essència és imprescindible comptar amb l’opinió dels seus protagonistes: els professors-tutors, els alumnes i els pacients.

En primer lloc, Jordi Castellano, fisioterapeuta, graduat a EUSES-URV i Coordinador de pràctiques a EUSES Terres de l’Ebre, assenyala que amb el SAC, tothom surt guanyant. D’una banda, perquè dóna la possibilitat a pacients amb escassos recursos econòmics d’accedir a un servei gratuït de tractaments de fisioteràpia; aconseguint una important millora, en la majoria dels casos; i de l’altra, perquè els estudiants estableixen el seu primer contacte amb pacients reals.

Tal com comenta Castellano, els alumnes s’encarreguen de fer l’exploració i valoració del pacient i d’aplicar el tractament durant set setmanes. La forma de treball és en grups reduïts; és a dir, dos fisioterapeutes i dos alumnes. En tot aquest procediment, la filosofia de la Universitat és utilitzar sempre les teràpies manuals, fent massatges, ventoses o tècniques de manipulació i emprant les màquines d’ultra so, electro com a complementàries. Aquest aspecte és bastant nou per a l’alumne; doncs, a altres centres de pràctiques han treballat més amb màquines. Altre aspecte positiu és que és una teràpia molt individualitzada, és a dir, tracten un únic pacient durant una hora; per tant, es poden focalitzar en aquella persona.

 Tal com comenta el tutor Jordi Castellano, els pacients es mostren molt agraïts i en molts casos, han aconseguit millorar. D’altra banda, els alumnes pregunten, exploren i proposen tractaments o teràpies; aspectes fonamentals de cara a desenvolupar el seu futur professional.

D’altra banda, Sébastien, un dels alumnes de 3r del Grau en Fisioteràpia a EUSES-URV considera que el projecte SAC ha estat molt interessant, tant des del punt de vista dels estudiants; doncs, els permet treballar amb casos reals, com dels pacients que, en general, han experimentat una millora, després d’aplicar els tractaments.

Quant a l’opinió dels pacients, cal dir que és del tot positiva. A grans trets, destaquen que es troben millor -alguns fins i tot han reduït la medicació- i remarquen la delicadesa dels estudiants a l’hora de fer els massatges i tractaments. En aquest sentit, Carles Ballesteros comenta que gràcies als tractaments, portats a terme pels alumnes del SAC ha aconseguit enfortir la seva musculatura, evitant recaigudes i aconseguint un millor estat de salut abans d’operar-se.

Ara bé, per tenir una visió ben completa del SAC, també coneixerem el punt de vista de Tània Perales, fisioterapeuta i tutora de pràctiques a EUSES-URV. Segons la seva opinió, poder participar en aquest projecte ha estat molt interessant; ja que, han pogut ajudar els ciutadans que ho necessitaven i donar a conèixer EUSES, la Universitat de la Salut i l’Esport. A més, com a tutora creu que l’experiència ha estat molt enriquidora; doncs, fa un any que s’ha graduat i poder tutoritzar els alumnes, aporta molt. I pels alumnes, també ha estat molt positiu; doncs, implementen a la pràctica tot allò après a classe.

En aquest context Sergi Domènec, alumne de 3r del Grau en Fisioteràpia a EUSES-URV, destaca la part 100% pràctica del projecte. És a dir, el fet de tenir l’oportunitat de fer un diagnòstic i teràpia a un pacient, posant en pràctica tot allò que han après a classe. A més, comenta que veure com milloren els pacients, al llarg de la teràpia, és del tot motivador. Cal dir que per tal de conèixer les dades reals dels progressos dels pacients, els tutors i alumnes fan tota una sèrie d’avaluacions i tests.

Pel que fa a l’opinió dels tres darrers pacients entrevistats, cal assenyalar que en general és molt satisfactòria. Per exemple, Amparo va afirmar que gràcies al SAC ha millorat molt i ara, ja no pateix els dolors tan forts de cervicals. Ara bé, els alumnes i tutors, també es van trobar amb casos més complexos, com el d’una pacient amb espondilosis lumbar, amb una sobrecàrrega vertebral que li ocasionava molt de dolor i problemes a l’hora de moure’s. En aquest cas, l’objectiu va ser millorar la contractura, per aconseguir optimitzar la seva mobilitat.

Finalment, cal destacar l’opinió totalment positiva de Jesús Bages, un dels pacients que va patir un Ictus i ha acudit al SAC per portar a terme una teràpia de rehabilitació. Bages subratlla el tracte excepcional de tot l’equip i assegura que ha millorat la seva mobilitat, especialment del braç que el tenia immòbil. Per tot plegat, es mostra molt satisfet i aprofita per donar les gràcies a Tània i a tot el seu equip, desitjant que aprovin a tots els alumnes, perquè considera que són excepcionals.

Sens dubte, el projecte SAC d’EUSES Terres de l’Ebre aporta un doble valor afegit: un servei de fisioteràpia gratuït a pacients amb escassos recursos econòmics i l’oportunitat als estudiants, de conèixer la realitat de la professió, fent pràctiques amb pacients reals.

 

Aposta per una informació innovadora, de qualitat i eminentment pràctica; estudiant el Grau en Fisioteràpia a EUSES Terres de l’Ebre