Actualitat

El grup Padesa, empresa alimentària que comercialitza els seus productes sota la marca Aldelís, i l’Escola Universitària de la Salut i l’Esport de les Terres de l’Ebre han signat un conveni de col·laboració com a punt de partida per iniciar un projecte conjunt de recerca per a la detecció de trastorns musculars que puguin desenvolupar els diferents treballadors, i posteriorment implementar un programa per a la millora de les condicions físiques pròpies del treballador. L’acte on s’ha formalitzat l’acord ha reunit per part de Padesa els directius Ignasi Centelles i Àngels Blasco i el responsable de prevenció Jordi Serrano; mentre que per part d’EUSES hi han estat presents la consellera Montse Roche, el gerent Ferran Thomas i el director acadèmic d’EUSES Terres de l’Ebre-URV Xavier Nadal.

El projecte consta de tres fases; la detecció dels possibles símptomes de Trastorns Múscul-esquelètics, el posterior disseny i implementació d’un programa de preparació i millora de la condició física del treballador; y, finalment, l’estudi de l’impacte econòmic basat en la reducció de les baixes laborals. D’aquesta manera, EUSES, a través dels docents i estudiants del Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’esport i del Grau en Fisioteràpia, obre diferents línies de recerca dins del mon de la salut laboral conjuntament amb Padesa, una de les empreses líder a nivell nacional del sector alimentari. Estarà dirigit i supervisat pel grup de recerca EUSES TE, integrat per especialistes en medicina de l’esport, llicenciats en ciències de l’activitat física i l’esport i fisioterapeutes.

L’estudi es portarà a terme amb 417 treballadors del grup. Els resultats permetran definir el perfil del treballador amb més sensibilitat a patir un TME, determinar els factors de risc així com les àrees de treball més sensibles dins l’empresa. A més, com a part de l’estudi, es dissenyarà un programa d’intervenció d’exercici físic per a reduir el nivell de susceptibilitat de patir TME entre els treballadors.

Els trastorns múscul-esquelètics són una de les malalties d’origen laboral més comunes que afecten a milions de treballadors i que normalment incideixen en l’esquena, coll, espatlla i extremitats superiors. Partint de la base dels resultats obtinguts en el treball de fi de grau «Factors associats a la percepció de dolor en manufactura alimentària», Padesa ha decidit aprofundir en l coneixement d’aquests trastorns i dels factors que els motiven per poder establir diferents plans d’acció que millorin la incidència del TME entre els seus treballadors.

“Es un projecte pioner en la millora de la salut dins dels mon laboral, totalment transferible a altres sectors industrials”, va destacar el director acadèmic d’EUSES, Xavier Nadal. A Padesa hi treballen 900 empleats repartits entre les dues plantes amb seus a Roquetes i Amposta. Gràcies als resultats d’aquest estudi es podran identificar diferents plans d’acció personalitzats per a cadascuna de les planes. Aconseguir identificar els principals punts de vigilància permetrà a Padesa establir un protocol de seguiment per ajudar a prevenir i reduir el TME en els seus treballadors.

Padesa

Padesa, ubicada a les Terres de l’Ebre, va ser fundada en l’any 1975. En les seves 325 granges de proximitat neixen i es crien les seves aus, la qual cosa permet garantir l’origen i la traçabilitat de la seva producció. Una qüestió que la diferència d’altres empreses del sector. Tanmateix, a Padesa es controla tot el cicle productiu dels seus processos, garantint la traçabilitat, qualitat i excel·lència dels seus productes.

Actualment, la companyia es troba en un procés de canvi que li permetrà unir tots els productes comercialitzats pel grup sota una mateixa marca: Aldelís.